Omgaan met allergenen in uw horeca zaak?

Stefanie D'Here  |   14 december 2020

Als horecaondernemer moet u zich steeds meer bewust zijn van voedselallergenen en de bijbehorende risico’s. De cijfers liegen er niet om, uit onderzoek blijkt namelijk dat bijna een kwart van de Belgische volwassenen een voedselallergie denkt te hebben. Volgens Stichting Voedselallergie heeft slechts 6% een voedselallergie, en gaat het vaker om een intolerantie.

Voedselallergenen zijn eiwitten die allergische reacties kunnen opwekken. Ze zijn aanwezig in bepaalde ingrediënten zoals ei, noten, glutenbevattende granen en pinda. Hieronder hebben we vijf tips op een rijtje gezet om uw Allergenen Management in uw horecazaak te verbeteren:

  1. Breng in kaart welke producten en grondstoffen die u gebruikt eventuele allergenen bevatten.
  2. Communiceer alle allergeneninformatie duidelijk met uw klanten via de website, op de menukaart en mondeling.
  3. Zorg dat al uw personeel op de hoogte is van alle allergenen binnen uw zaak en de risico’s hiervan.
  4. Voorkom kruisbesmetting; zorg dat allergenen van het ene product niet overgebracht worden op een ander product.
  5. Verstrek duidelijke en juiste allergeneninformatie om klanten een positieve ervaring te geven.

Om kruisbesmetting te voorkomen kunt u verschillende keukengerei gebruiken en op een effectieve manier schoonmaken. Echter is het zeer prijzig en tijdrovend om voor alle gerechten ander keukenapparatuur te gebruikenMet de aanschaf van de QualityFry friteuse kunt u eenvoudig vlees, vis, friet en groenten in dezelfde olie bereiden. Dit gebeurt natuurlijk zonder geur- kleur- en smaakoverdracht om de kwaliteit van uw producten te waarborgen. Hiermee zorgt u er voor dat u met één enkel keukenapparaat al uw glutenvrije producten kunt bereiden zodat een mogelijke kruisbesmetting kan worden voorkomen!

Voor meer informatie over de mogelijkheden die een QualityFry friteuse kan bieden in uw horecazaak kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen. We zijn telefonisch te bereiken via 015 29 35 35, of per mail via info@airquality.be